вторник, 3 ноември 2009 г.

Nomen omen

Латинската сентенция Nomen omen обикновено се превежда като Името е знак, като под знак се разбира предзнаменование за съдбата на човека, който го притежава.

Искахме да я наречем Хана, но не ни достигна решителност. Тя се роди в осемдесет и осмата година и когато стана на двадесет сама откри, че на 88 страница от малкия роман Монтаук, на любимия ни Макс Фриш е написано, че неговото предпочитано цвете се нарича Ралица.
Имайки за кръстник такъв умел разказвач, есеист и драматург, на никого не направи особено впечатление, че тя се ориентира към театъра. В елементите на генната и спирала , театърът вече беше заел позиции чрез увлекателната любов към него на моя баща и неин дядо... Ако децата , по някакъв мистичен начин изпълняват неосъществените желания на своите родители и прародители, то тя преброди надлъж и нашир парижките театри, прави го и тази вечер, като поглъща със сетивата си всяка стъпка, всеки звук на постановката на театралната група на Пина Бауш, в Théâtre de la Ville.
Основното значение на Ралица е цвете, а в други тълкувания произхода на името е свързан с елемент от ралото, инструмент притежаващ метафизична упоритост в поддържане цикъла на живота. Вярвам, че тези две значения и тайствените им връзки с други имена, с други съдби, са добър знак и пожелание.

3 коментара:

  1. Обичам името си и ви благодаря, че сте го избрали! Именно вчера преди спектакъла на Пина се запознах с една французойка, Флора, също цвете, която, след като преодоля обичайните първоначалните трудности при произнасянето на Ралица, възкликна : "mais t'аs un prenom vachement joli!!!". Отговорих й с усмивка. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Предварително се извинявам, че коментарът ми не касае този материал... Поради каква причина, г-н Асенов, сте махнали последния си текст?

    ОтговорИзтриване
  3. Ако имате предвид парижко-софийската връзка, си спомних, че едно от досадните неща въобще са обобщението, народопсихологията, глобализацията, плуването по течението, пътеписите-хомописи, сексизма в полунощ и т.н.
    С един удар на клавиша си взех думите назад...интернет дал, интернет взел:)

    ОтговорИзтриване