вторник, 3 ноември 2009 г.

Клод Леви-Строс се превърна в мит


Клод Леви- Строс, който откри при пътешествията си в затънтените гори на Амазонка, индианска рецепта за дълголетие и за работа с максимален капацитет на интелекта, вече е полетял между духовете на героите от своите легенди. Ако е вярно твърдението на Борхес, че умирайки писателите се превръщат в книги, а аз му вярвам всеотдайно, вече мога ежедневно да общувам и с Клод Леви-Строс.
В "Ревнивата гръчарка" попадам на описание на мит за племе от Южна Америка, в което само мъжете се занимава с грънчарство: "Когато те искат да правят гърнета се оттеглят в гората, за да не ги наблюдават. Докато продължава работата им те нито ядат, нито пият, нито уринират, нито имат сношения с жени..."
Какво пълно познание за изкуството, не само на грънчарството са имали тези, уж първобитни племена и как умело Строс преплита митичното и съвременното. Пак в "Ревнивата грънчарка" четем:
"Слънцето се качва на небето, където живеят по-големи от нас хора...Нашето слънце слиза в морето и излиза от долната част на земята, където живеят джуджетата. Всичко в този свят, в който живеем е по-малко. Над нас съществува друг свят, в който всичко , хората, дърветата, абсолютно всичко е по-голямо".
Вярвам, че е така и попътен вятър , господин Клод Леви-Строс...

2 коментара:

  1. Той вярваше в една идея, която (поне на мен така ми се струва) остана в голяма степен недоразбрана. В това, че примитивното мислене (това е термин, да не се бърка с "първобитно мислене", което е по-присъщо на съвременния човек) качествено (т.е. по качество) се различава от това на съврменния човек. Смяташе, че примитивния човек разсъждава в антиномии, а не в индукции, дедукции импликации и пр., като с този тип мислене достига до съвършени мисловни конструкти, изключително близки до съвременните. Струва ми се, тази идея разколебава твърдото убежедение за еволюцията, или поне за еволюцията в мисленето.
    Така или иначе си остана медиатор между неразбрания примитивизъм и неразбраното съвремие...

    ОтговорИзтриване
  2. Когато навършва деветдесет години и продължава интензивно да се занима с изследвания, заявява: Все повече се изпълвам с твърдото убеждение, че в този свят няма нищо/не съществува нищо/!...

    ОтговорИзтриване