неделя, 25 юли 2010 г.

Неделен въпросник

Свети Августин ни напомня, че паметта помни дори забравеното... По този начин той ни дава надежда. Но кога се появяват облаците на съмнението и кой ги насочва към нас? Наистина има твърде голям промеждутък между светската вяра и религиозната, откъдето връщането е невъзможно и надеждата се подхранва от божествени видения. Свети Августин казва още в своите "Oткровения": Тъй като съзнанието му беше замъглено от образите на материалните неща, той не можеше да разбере духовните и вярваше , че душата му е част от тази на Бога...
Част от какво е моята и твоя душа, има ли колективна душа на човечеството, на отделните нации, на населените места? Кога една душа приема друга за приятелска и кога се дистанцира от нея? Какво предопределя посоката на нейното усъвършенстване-молитвата, поста, въздържанието или отказа от усъвършенстване и следване на библейските наставления за радост и веселие, тук на земята?
Така както правят многобройните туристи опиянени от магичния Париж и от дискретността на малките ресторантчета скрити в уличките на квартала Контрeскарп.
И накрая, кой ще ни протегне ръка, когато се сбогуваме с образите на материалните неща и със самите тях?
Съдовете за светена вода с формата на мида, в която се потапя ръката , преди да се прекръстим в началото на катедралата Сент Сюлпис са празни, вероятно от съображение за санитарна сигурност в горещото парижко лято...

3 коментара:

  1. С признанията на Свети Августин на нощното шкафче, неделният въпросник се превръща в ежедневен...

    ОтговорИзтриване
  2. Признавам, че използвах цитати от твоя Свети Августин, както и всичко друго в парижкия ти апартамент, както и че се възползвах ежедневно от суровата кокетност на 5 и 6 райони, песента на коса в градината, вместо будилник и шепота на японските дантели вместо уокмен, май вече не се казва така...:)

    ОтговорИзтриване
  3. Томи, аз лично ще съм щастлив ако хвърляте едно око и на Източната традиция (напр. св. Иоан Златоуст, или св. Григорий Палама)... Според мен ще забележите много повече красива мистика, която, доколкото Ви познавам, повече Ви отива... Иначе бл. Августин, бидейки преди Великата схизма, се признава и почита и от Православната църква... В тази връзка - не трябва да се разреждат и посещенията на Екола :))

    ОтговорИзтриване