понеделник, 10 май 2010 г.

Меломан, но в дюкян


Продавачката на джаз не владеше основната характеристика на джаза, онази която го превърна в класика. Интерпретацията. Когато я помолихме за един диск с джаз, тя с учителска настойчивост и без следа от усмивка започна да ни наказва за проявенето ни невежество: " Какъв джаз: фрий, бибоп, куул, хард, модал, соул, фюжън, фънк, смууф, ейсид, ню ?" Представям си, че ако бяхме поискали Нина Симон на френски, сигурно щяхме да бъдем подложени на бой с пръчка, отменен толкова наскоро в Англия и никога не излизащ от употреба у нас, както междувпрочем и пушенето на обществени места. Нина Симон има такава песен и това е Ne Me Quitte Pas , на загадъчния Жак Брел, на когото никой не се наемал да изпълнява песните му и за щастие той сам се захванал с тази работа.

Продавачката на джаз не овладя интерпретацията и по-късно, когато имаше предаване в радио: започна да произнася цели изречения, но така и не каза нито едно собствено ...

Може би нивото на изкуствата у нас, където интерпретацията е най-необходима, са в постоянно начално развитие. Живост, лекота, остроумие, блясък- кой притежава тези базови качества, за да издига върху тях кулите на масовите изкуства? Киното не се прави с режисьорска книга, а с интерпретация. И с актьори, а не с артисти. В България се създаваха митове , подкрепени с държавни титли и после се повтaряха до безсъзнание няколко имена... Сега няма нито имена , нито изкуство. Относно имената и биографиите си спомням, когато поискали от Балтюс биография, той ядосано изпратил почти празен лист: "Небиография. Препоръчвам ви да разгледате моите картини."

Какво ли прави днес продавачката на джаз, мислите ли, че е започнала да пее?

6 коментара:

  1. Мога ли да използвам части от текста за мотивационното писмо??:)))
    Продавачката на джаз е започнала да пее във всички изброени стилове и със сигурност вече е написала биография от 423 стр със съдбата си...:)
    С обич

    ОтговорИзтриване
  2. Възнамерявам да поискам отново един диск с джаз и ако получа същия отговор, ще я помоля да ми изпее по-малко от всичко...или пък ще я улесня: "Джаз за магистрала Хемус, ако обичате"

    ОтговорИзтриване
  3. Цецо, добре, че не си търсил класическа музика... Нямаше да можеш да се "измъкнеш" тогава с интерпретацията... :))

    ОтговорИзтриване
  4. Да, забравих - Томи... Пък и звучи малко по-джазменски... :))

    ОтговорИзтриване
  5. Позволете ми, Томи, една малка шега.Надявам се да Ви разсмее така, както аз се разсмях в мига, когато си представих продавачката-възпитател.Всички се борим за светлините на прожектора, дори и продавачките! :)
    http://www.youtube.com/watch?v=uSgViEzhieU

    ОтговорИзтриване